Плевнелиев: България не е имала историческата възможност да спаси евреите в Македония

Плевнелиев: България не е имала историческата възможност  да спаси евреите в Македония
Росен Плевнелиев ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд и ще участва в официалната церемония в памет на жертвите от Холокоста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Европа не се знае достатъчно какво е направила България за спасяването на българските евреи, каза президентът Росен Плевнелиев пред български медии в Париж, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

"Това е уникален подвиг на българския народ и истинска изява на българското гражданско общество. Голямата ми амбиция е да го покажем по достоен начин на света”, каза държавният глава, който е на първото си работно посещение в чужбина от началото на годината.

Той коментира, че международната подкрепа за това уникално постижение на българския народ зависи и от това как страната ни ще съумее да покаже историята, каквато е била преди 70 години - „без недомлъвки и без половинчати истини, а историята такава, каквато е била”. Държавният глава изрази съжаление, че за 70 години страната ни не е показала ясно фактите за спасяването на българските евреи и документите, които стоят зад тях.

„Истината е категорична и тя показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и в Беломорска Тракия. От друга гледна точка обаче, България е успяла да постигне нещо изключително, което никой друг не е направил - да спаси над 48 хиляди и 600 живота”, каза държавният глава.

Той припомни, че по същото време българските консулства в Европа, включително това в Париж, са издали над 15 хиляди транзитни визи, с което са спасили още толкова човешки животи.

„Страната ни ще се ползва с уважението на света, когато успеем да покажем фактите, каквито са, а не да премълчаваме един или друг аспект на истината. Това, което светът отдавна знае, трябва да го посочим и да го покажем по един подобаващ начин”, категоричен беше Росен Плевнелиев.   

Във френската столица президентът и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се поклониха пред Мемориала на Холокоста и почетоха паметта на жертвите.   

По-рано президентът Росен Плевнелиев е представил на среща с Ирина Бокова предложения на страната ни, които да бъдат вписани в защитения списък на ЮНЕСКО на Нематериалното културно наследство. Сред тях са двугласното пеене в гр. Неделино, Чипровските килими и народният празник „Сурва” в Пернишко.

В регистъра на организацията на добрите практики в областта на нематериалното културно наследство страната ни ще предложи Националния събор на народното творчество в гр. Копривщица и българските читалища.  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” работи съвместно с Ватикана по подготовка на досието на Асеманиевото Евангелие за представянето му за включване в Регистъра „Паметта на света”, стана ясно още след срещата на президента Росен Плевнелиев и Ирина Бокова.

В Париж държавният глава ще има среща с френския президент Франсоа Оланд и ще участва в официалната церемония в памет на жертвите от Холокоста.

#Росен Плевнелиев #Македония #Беломорска Тракия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници