Процедурите за ключови избори в магистратурата - публични, но непрозрачни

Процедурите за ключови избори в магистратурата - публични, но непрозрачни
Конституционният съд също стана обект на акаки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процедурите, при които бяха проведени последните няколко ключови избора по върховете на съдебната власт (членове на инспектората и Висшия съдебен съвет, конституционни съдии, главен прокурор – бел.ред.) бяха публично, но същевременно – непрозрачни и очевидно предизвестени от задкулисни фактори, според граждански доклад до Европейската комисия.

Това е едно от основните заключения на общо 10 неправителствени организации, специализиращи в сферата на правосъдието и изготвили доклад до Европейската комисия, чиято цел е да замести мониторинга над съдебната система до края на т.г. Тогава се очаква оповестяването на следващия евродоклад, в случай, че няма извънреден, предаде „Медиапул“.

"Въпреки претенциите на официални лица за значителна стъпка напред, ние констатираме, че формалното прилагане на новите процедурни правила бе лишено от реална воля за реформа и прочистване на върховете на съдебната власт от съмнения за нелегитимни влияния. Публичността не прерасна в съдържателно осветяване и проверка на всички фактори за зависимости и корупция. Въпреки реториката за реформи, истински достоверна оценка на състоянието на съдебната власт не беше направена и програма за решителни промени не беше формулирана. Напротив, обобщеният преглед на конкретните назначения откроява важни белези за възпроизводство на статуквото", се казва в документа.

 

 

#Висшия съдебен съвет #конституционни съдии #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници