ГЕРБ ще влезе в "Гинес", ако решава кой е опозиция със закон, заяви Ек. Михайлова

ГЕРБ ще влезе  в "Гинес", ако решава кой е опозиция със закон, заяви Ек. Михайлова
Екатерина Михайлова призова ГЕРБ да се отнасят сериозно към Изборния кодекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако ГЕРБ мисли през закон да казва кой е опозиция може да влезем в "Рекордите на Гинес", заяви депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова.

„Ако искаме да направим нещо прилично трябва да се отнасяме достатъчно сериозно към задачата която стои пред нас“, коментира Михайлова, цитирана от БГНЕС.

Причина за изявлението бяха представените от ГЕРБ предложения за поредни промени в Изборния кодекс.

След като от опозицията публично поискаха шест конкретни промени в кодекса, от ГЕРБ от миналата седмица говорят какво биха предложили самите те на базата на шестте искания. Едва днес, обаче, те представиха писмено конкретните си идеи на колегите си от другите партии. След като всяка от останалите парламентарни групи обсъди предложенията на ГЕРБ, вероятно през следващата седмица отново ще има консултации по текстовете. Председателят на правната комисия Искра Фидосова е категорична, че не става въпрос за "трето четене" на промените в Изборния кодекс.

От ГЕРБ предлагат секционните избирателни комисии да предоставят срещу подпис ксерокопие от подписания протокол за съответния вид избор с резултатите от гласуването в избирателната секция, подпечатано с печата на комисията и подписано от председателя и секретаря. Копието ще може да се получи от всички членове на комисията, представители и застъпници на всички участници в изборите. Това на практика означава, че във всяка избирателна секция ще трябва да има ксерокс, защото именно там ще трябва да става копирането.

Вероятно един от спорните текстове ще бъде този, свързан с гарантирането на участие на представител на опозицията в ръководството на избирателните комисии. От БСП и ДПС настояват този текст да съществува, от Синята коалиция за категорично против. От ГЕРБ са решили да се съобразят с тази идея и предлагат опозиционна партия или коалиция от партии да е тази, "която не е подкрепила състава на Министерски съвет, избран след провеждането на изборите за народни представители".

След като дефинират "опозицията" ГЕРБ въвеждат текст, с който представители на "опозицията" да участват в ръководствата на РИК, ОИК, СИК.

#Екатерина Михайлова #избори #ГЕРБ #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници