Русия се възмути от „поредното поругаване“ на Паметника на Съветската армия

Русия се възмути от „поредното поругаване“ на Паметника на Съветската армия
В края на миналата седмица лицата на три от фигурите на паметника бяха боядисани в цветовете на българския национален флаг – бяло, зелено и червено. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руското посолство в София е изпратило нота до българското външно министерство заради неотдавнашното оскверняване на Паметника на Съветската армия в центъра на столицата.

В нотата посолството моли българската страна „да вземе необходимите мерки за разкриването и подвеждането под отговорност на виновните, а също така да почисти паметника“, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

В края на миналата седмица лицата на три от фигурите на паметника бяха боядисани в цветовете на българския национален флаг – бяло, зелено и червено. Това предизвика асоциации с миналогодишното преобразяване на монумента „в крак с времето“ - неизвестни улични артисти оцветиха партизаните като анимационни герои от американската поп култура.

Актът предизвика вълна от възмущение от „поругаването“ на героите, но снимката на творението им обиколи света и като емблематично произведение на уличното изкуство.

В разгара на процеса срещу момичешката пънк група „Пуси Райът“ в Москва през август миналата година пък неизвестни лица сложиха цветни качулки, подобни на тези, които носеха участничките от групата по време на своя пънк молебен в храма „Христос Спасител“, заради който две от тях лежат в затвора.

„За пореден път ние се надяваме, че българските власти ще направят всичко възможно да не се допускат подобни прояви в бъдеще спрямо паметниците на нашата обща история“, се подчертава в дипломатическия документ след акцията от 1 февруари.

Паметникът на Съветската армия е построен през 1954 г. и в момента се нуждае от сериозен ремонт, отбелязва още руската държавна агенция.

#„Пуси райът“ #Паметник на Съветската армия #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници