„Джерусалем поуст“: ЕС вече може да обяви „Хизбула“ за терористична организация

„Джерусалем поуст“: ЕС вече може да обяви „Хизбула“ за терористична организация
Израел хвърли вината за нападението в черноморския град над Иран и „Хизбула“ още в първите часове след атаката. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз вече може да включи ливанската шиитска организация „Хизбула“ в черния си списък на терористични организации, писа израелският вестник „Джерусалем поуст“.

Публикацията дойде минути след официалното съобщение на вътрешния министър Цветан Цветанов, че в атентата в Бургас от 18 юли 2012 г. са участвали три лица, за две от които е установена принадлежност към „Хизбула“.

Заключенията на българските власти, оповестени на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, могат да проправят път на Европейския съюз (ЕС) да последва примера на Съединените щати и да включи подкрепяната от Иран „Хизбула“ в списъка на терористичните организации, пише „Джерусалем поуст“, цитиран от БГНЕС.

Брюксел има основание да го стори, тъй като ислямистите вече имат връзка с атака на европейска територия.

Израел хвърли вината за нападението в черноморския град над Иран и „Хизбула“ още в първите часове след атаката, но Техеран отхвърли твърденията и настоя, че е жертва на заговор.

Шиитските бунтовници все още не са отговорили публично на отправените от Израел и САЩ обвинения, а „Хизбула“ не пое отговорност за терористичния акт.

През август Холандия настоя, че ЕС трябва да последва САЩ и да включи „Хизбула“ в списъка на терористичните организации – ход, който ще позволи на Брюксел да замрази всички авоари на ислямистите в Европа.

Срещу подобен ход обаче има и много резерви заради потенциалното влошаване на отношенията с Ливан и дестабилизирането на региона.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #Цветан Цветанов #България #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници