Точно година от опустошителното наводнение в село Бисер

Точно година от опустошителното наводнение в село Бисер
Сутринта на 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир Ивайло и освободи висока вълна, която заля цялото село и потопи първите етажи на къщите под водя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На днешния 6 февруари се навършва точно година от опостушителното наводнение, взело 11 жертви в Южна България, четирима от които от село Бисер.

Сутринта на 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир Ивайло и освободи висока вълна, която заля цялото село и потопи първите етажи на къщите под вода.

Издавени бяха много животни от дворовете на хората. Наводнения сполетяха и град Харманли, както и Свиленград, но най-тежко бе положението в село Бисер.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите.

В банковата сметка на Българския Червен кръст (БЧК) постъпиха общо 2 320 715 лева.

БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители на държавните институции, министерствата, местната власт, медиите и мобилните оператори. Общественият съвет към БЧК за управление на финансовите средства взе решение да се построят къщи на най-пострадалите от наводнението.

На 26 юли 2012 г. бяха изградени първите десет къщи в село Бисер. В момента 32 нови къщи в селото са готови, построени с набраните от БЧК средства.

Президентът Росен Плевнелиев връчи медали „За заслуга“ в борбата с бедствието по време на наводненията в село Бисер на Атанас Георгиев и Атанас Атанасов.

#село Бисер #наводнение #Харманли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници