Европол потвърди „обоснованото предположение“ на българските власти за атентата в Бургас

Европол потвърди „обоснованото предположение“ на българските власти за атентата в Бургас
В изявление, разпространено във вторник вечерта, Европол прави уговорката, че все още предстои финално установяване на отговорността за атентата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската полицейска организация Европол потвърди „обоснованото предположение“ на българските власти за връзка на ливанската групировка „Хизбула“ с атентата в Бургас.

В изявление, разпространено във вторник вечерта, Европол прави уговорката, че все още предстои финално установяване на отговорността за атентата, предаде БНР.

Българските власти са поискали съдействие от Европол веднага след терористичния акт и експерти на организацията са били на мястото на взрива още на следващата сутрин, като са работили по установяването на неговото естество и са изследвали намерените документи.

Първоначално е било прието, че става дума за акт на атентатор-самоубиец, но след като изследвали мястото на атентата и шрапнел от самоделното взривно устройство, специалистите на Европол установили друго – че устройството е било задействано дистанционно и че извършителите са повече от един.

Експертизите на документите за самоличност пък помогнали на Европол да установи, че шофьорските книжки, открити на мястото на атентата и на други места в България, са били фалшифицирани от един и същи източник, който се намира в Ливан. Това разкритие, подчертават от организацията, е било от особена важност за разследването.

Българските власти са използвали защитената платформа за комуникации на Европол, което им е позволило да обменят разузнавателни данни с други страни.

Със съдействието на Европол и още много международни партньори българските власти са постигнали значителен напредък в разследването, който им е позволил да установят самоличността на извършителите и възможните им връзки с „Хизбула“, се казва още в съобщението.

В светлината на установените факти Европол в момента оценява влиянието на бургаския атентат върху заплахата от международен тероризъм в Европейския съюз.

#„Хизбула" #Европол #Ливан #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници