Опозицията критикува Цветанов заради „Хизбула“

Опозицията критикува Цветанов заради „Хизбула“
Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев защити казаното от вътрешния министър, като подчерта, че изявлението на Цветан Цветанов е било необходимо и закономерно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционните партии в парламента критикуваха действията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който обяви принадлежността на двама от тримата атентатори от Бургас към военното крило на ливанската групировка „Хизбула“.

Депутатите от БСП, ДПС, „Атака“ и Синята коалиция видяха рискове за националната сигурност след официално потвърденото от България обвинение, за което Израел и САЩ твърдяха от дълго време, предаде БНР.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова премиера Бойко Борисов да обясни в парламента как ще предотврати рисковете пред националната сигурност.

„Категорично ви уверявам, че в изложението на г-н Цветанов нямаше нито едно пряко доказателство, че извършители на атентата в Бургас през лятото на миналата година са дейци на „Хизбула“, заяви Волен Сидеров.

Той допълни, че върху българското правителство е оказан силен натиск от страна на Израел и САЩ да посочи връзката на „Хизбула“ с терористичната атака в Бургас от 18 юли 2012 г. и призова с „цялата тази история“ да се заеме парламентарна анкетна комисия.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев защити казаното от вътрешния министър, като подчерта, че изявлението на Цветан Цветанов е било необходимо и закономерно с последователната политика на правителството.

„Като членки на евроатлантическите структури на Европа трябва да вземем отношение, а не да се крием и утре да ни упрекнат, че точно в обратната позиция ще изпаднем“, коментира Красимир Велчев от парламентарната трибуна.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини правителството, че навлиза „по един безотговорен начин“ в „една международна геополитическа игра“, без да калкулира последствията.

„Правителството на България неведнъж заявяваше категорична позиция, че ще обяви резултати от разследването само при категорични доказателства, които да могат да издържат в съда. И аз приветствах тази позиция и това поведение. Тази линия обаче неочаквано претърпя промяна. Тази промяна очевидно е мотивирана не от доказателствен материал, не от категорични доказателства, каквито аз не чух в изложението на г-н Цветанов, а в резултат на политически обстоятелства и външен натиск“, категоричен е председателят на левицата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък отбеляза, че оценките, с които се ангажира вицепремиерът Цветан Цветанов, са отговорност единствено на българското правителство, и допълни, че на проведеното заседание на КСНС не е бил постигнат консенсус.

Той призова управляващите да се придържат стриктно към общите оценки и решения на ЕС.

„Индивидуализираните позиции на българската държава пораждат потенциален риск за сигурността на България и на нейните граждани. Тероризмът е глобално предизвикателство“, обобщи Лютви Местан.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов също подкрепи тезата, че са се създали нови рискове пред националната сигурност след заседанието на Консултативния съвет по сигурността.

„Това е голям провал в управлението на ГЕРБ. Недопустим провал за президента. Защото той е трябвало тези неща да ги предугади предварително. Тази дискусия сега в момента показва слабост пред новите рискове от страна на законодателното тяло. Това е реакцията, която се предизвиква, след като Народното събрание не е било мястото, където правителството да дойде, да проведе дискусия и да информира народните представители за хода на разследването“, завърши Иван Костов.

#„Хизбула" #Народно събрание #Волен Сидеров #„Атака" #Лютви Местан #ДПС #Сергей Станишев #БСП #Красимир Велчев #ГЕРБ #Иван Костов #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници