Бедните да намалеят с 260 000 до 2020 г., предвижда национална стратегия

Бедните  да намалеят с 260 000 до 2020 г., предвижда национална стратегия
Национална стратегия бе приета в сряда от Министерския съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До 2020 г. броят на живеещите в бедност в България да намалее с 260 000, предвижда „Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020“.

Национална стратегия бе приета в сряда от Министерския съвет, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Стратегията има за цел подобряване качеството на живот на уязвимите групи в българското общество и създаване на условия за тяхната пълноценна реализация, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Изпълнението й ще се осъществява чрез двугодишни планове за действие с конкретни мерки и дейности, които ще се приемат от Министерския съвет.

Сред приоритетите на националната стратегия са осигуряването на възможности за заетост и за повишаване на доходите от труд чрез активно включване на пазара на труда; осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование; осигуряване на равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване; премахване на институционалния модел на грижа и развитие на междусекторни услуги за социално включване; подобряване на капацитета и взаимодействието в сферата на образованието, здравеопазването, заетостта и социалните услуги при реализиране на общи цели за социално включване.

Една от формите на бедност, на която е обърнато внимание в стратегията, са жилищните условия на ромите. В документа те са описани като „значително по-лоши, отколкото за останалата част от населението“.

Като водещ държавен приоритет в новата стратегия е посочена и грижата за децата и подкрепа на семействата с осигуряването на семейна среда.

#бедност #Министерството на труда и социалната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници