Вдигат линията на бедност с 22 лева, всеки пети е под чертата

Вдигат линията на бедност с 22 лева, всеки пети е под чертата
A A+ A++ A

Представители на работодателите, синдикатите и правителството ще обсъдят в Комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество увеличаване на официалната линия на бедност за страната от 1-и януари 2024-а година.

Според проект на постановление на Министерския съвет се предвижда тя да стане 526 лева вместо досегашните 504 лева. От 1-и юни тази година социалните помощи вече са обвързани с линията на бедност. От нея зависят и редица други социални плащания, съобщава БНР.

Официалната линия на бедността за догодина ще се повиши с 22 лева или 4,4 на сто спрямо сегашната.

Основните критики на синдикатите са свързани не само с конкретния размер, но и с методиката за определянето й. Икономическият съветник на Конфедерация на труда "Подкрепа" Ваня Григорова твърди, че предвиденият ръст е крайно недостатъчен.

"4,4% увеличение на линията на бедност, докато годишната инфлация за 2022 г. е около 15% за всичко, а при храните стигна до 25% - това категорично не е достатъчно", казва тя.

През последните години беше направен компромис при определянето на прага на бедността. През 2021-а година беше направено изменение на методиката, с което се отмени съществуваща дотогава корекция за индексирането й с цените на т. нар. малка потребителска кошница за декември на предходната година. Тоест не се прилага инструмент за коригиране с инфлацията, при това с отчитане на потреблението на нискодоходните домакинства.

"Няма как да се противопоставим на така изчисления размер на линията на бедност, тъй като отговаря на европейска методология, но ще настояваме да има коефициент, който отразява натрупаната инфлация", отбелязва Ваня Григорова пред БНР.

С увеличаването на линията на бедност ще нараснат и социалните помощи по Закона за социалното подпомагане, тъй като от първи юни тази година помощите са обвързани с линията, а не с т. нар. гарантиран минимален доход, както беше досега, и който от години беше замразен едва на 75 лева. Ще се разшири и кръгът на лицата, които ще получават тези помощи. От линията на бедността зависи и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства по Закона за закрила на детето.

"Дори с това минимално увеличение се увеличава броят на хората, които ще получат целеви помощи за отопление. От 301-302 000 лица броят се увеличава на 327 000, с 25 000 повече. Ако обаче тя е адекватна, ако отразява инфлацията, би трябвало броят на лицата и семействата, които получават целева помощ за отопление, да бъде още по-висок."

По последните данни на националната статистика 22,9 на сто от населението или всеки пети, което прави малко над 1,5 милиона души, живее с по-малко средства от линията на бедността.

"При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Хората на непълно работно време са три пъти по-уязвими", предупреждава синдикалистът.

Интересна е експертната сметка при 780 лева минимална заплата - каква е "чистата" сума, която получават назначените на такава заплата и как се отнася тя към линията на бедността:

"Нетната сума за получаване при МРЗ от 780 лева, без никакви други добавки, е 605 лева, което е 100 лева над линията на бедност понастоящем, за 2023 г."

#бедност #бедността #линия на бедност #линия на бедността #линията на бедността

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници