Няма риск от ответен удар срещу България, твърди експерт от Вашингтон

Няма риск от ответен удар срещу България, твърди експерт от Вашингтон
Преди няколко години официални разследващи лица от Запада отбелязаха, че България е избрана от „Хизбула“ в Иран като потенциална мишена. Това не е ново, коментира Матю Левит. Снимка: mediarelations.gwu.edu
A A+ A++ A

Няма риск от ответен удар срещу България заради посочването на връзката на военното крило на „Хизбула“ с терористичния атентат в Бургас, твърди Матю Левит, директор по въпросите на антитероризма и разузнаването в Института за близкоизточна политика във Вашингтон.

В интервю за БНР специалистът посочи, че публичното изявление на вицепремиера Цветан Цветанов след Консултативния съвет за национална сигурност не прави България по-уязвима.

„Преди няколко години официални разследващи лица от Запада отбелязаха, че България е избрана от „Хизбула“ в Иран като потенциална мишена. Това не е ново. Не смятам, че фактът, че българските власти имаха куража да разследват този случай и казаха на глас кой стои зад това, ги излага на риск, както и на отговор от страна на „Хизбула“. Фактът, че могат да те погледнат в лицето и да кажат, че те не стоят зад това, дори да лъжат, ги удовлетворява“, коментира още Матю Левит.

Според него Израел няма да атакува в отговор Иран или Ливан, а по-скоро ще приложи натиск върху Европейския съюз да постави „Хизбула“ в списъка на терористичните организации.

„Аз не съм съвсем убеден, че на „Хизбула“ ще й се размине в Европейския съюз. По-скоро ЕС, под огромния натиск именно сега, ще трябва сериозно да разгледа възможността да включи там поне военното й крило, както вече направи Обединеното кралство, а може би цялата групировка, както пък направи Холандия“, предположи Матю Левит.

„Имайте предвид, че не само българското разследване играе в този случай“, подчерта експертът от Института за близкоизточна политика във Вашингтон.

#„Хизбула" #Вашингтон #Израел #ЕС #България #Ливан #Иран #Цветан Цветанов #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници