Разбиха мощна банда за източване на ДДС при съвместна операция „Сладки“

A A+ A++ A

Организирана престъпна група за източване на ДДС е разкрита при мащабна съвместна операция „Сладки“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Престъпната дейност е извършвана от четиричленна организирана  група с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при покупка на захар от държави – членки на ЕС, и последващо реализиране на стоката в България без документи и плащане в брой.

Същевременно пред приходната администрация са отчитани фактури за фиктивни доставки към Румъния. В различни периоди от време търговската дейност със захар е осъществявана от различни фирми от София, Ямбол, Варна. Дружествата декларирали пред НАП сделки – вътрешнообщностни придобивания на захар с произход първоначално дружества от Полша и Чехия, а впоследствие само Чехия; същия вид сделки с олио – с произход дружества от Румъния, и доставки на захар и олио към дружества от Румъния.

В хода на работа е установено, че декларираните  доставки за Румъния са били фиктивни, а захарта и олиото са реализирани в различни населени места в страната ни. Установено е, че разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич.

Един от участниците в бандата за източване на ДДС е развивал стопанска дейност без регистрирана фирма и е водил счетоводството си на „халваджийски“ тефтер. Установено е, че нанесените щети за бюджета са за над 2 милиона лева, засега.
Задържан е лидерът на организираната престъпна група – 25-годишният И.Г. от Ямбол, който е криминално проявен по чл.198, 209 и 346 от НК, но не е осъждан. Работата по разследването продължава.

Специализираната полицейска операция е предприета на 5 февруари от служители на ГД „Национална полиция“ във връзка с досъдебно производство. Разследвана е група, осъществявала престъпна дейност, при която не е внасян ДДС в бюджета.

По време на операцията полицаите са претърсили 26 обекта на територията на осем областни дирекции на МВР, като свидетели са разпитани над 50 души. От офиси, домове и автомобили са иззети документи, мобилни телефони, компютърни конфигурации, суми в евро, около 200 000 лева, печати на фирми и други.

#МРВ #ДДС #Румъния #захар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници