Внедряват устройства за уведомяване при катастрофа от 2015 г.

A A+ A++ A

Европейски производители на автомобили ще поставят устройства за уведомяване при катастрофа от 2015 година, заяви  Стоян Граматиков, директор на Дирекция „Национална система 112“ към МВР.

„Услугата eCall има за цел да изпрати информация незабавно в център 112 при възникване на пътнотранспортно произшествие“, заяви Граматиков в интервю за Информационна агенция „Фокус“.

В информацията се съдържат данни за местоположението на автомобила, за регистрационния номер и други. Автоматично след изпращането на информацията, устройството преминава в режим на телефония оператор на потребителя и от център 112 се свързват с хората в автомобила, който е попаднал в пътнотранспортното произшествие.

Задействането на тази система може да стане ръчно с бутон, а автоматичното е вследствие на сензори, реагиращи на вибрациите, които се получават при ПТП. Това може да са сензорите на еърбеците, може да са отделни сензори, монтирани към тази платка на автомобила.

„Устройството е вътре в купето. То се монтира така, че микрофонът е вътре в купето и има чуваемост от всички пътуващи. Съответно и колоните, които са към устройството, позволяват да се чуе звукът от център 112 към автомобила. Тези устройства ще бъдат доставени от европейските производители на автомобили след 2015 година и вградени в новите продукти. А на старите автомобили, които не разполагат с такава функционалност, могат да се монтират допълнителни устройства, които се очаква да бъдат предложени от фирми на пазара в размер на 50–100 евро“, обясни Граматиков.

#Стоян Граматиков #ПТП #катастрофа #eCall

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници