100 души са се самозапалили в Непал в подкрепа на Тибет

100 души са се самозапалили в Непал в подкрепа на Тибет
Населението на Тибет обвинява централната власт в Пекин, че потъпква религията му и ерозира неговата култура. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

100 души в Непал са се замозапалили в знак на протест срещу китайското управление на Тибет, съобщава АФП.

„Мъж се е облял с бензин и се е самозапалил в ресторанта на Будханат Ступа, един от най-свещените храмове за будистите“, заявява говорителят на непалската полиция Кешав Адхикари.

На 5 февруари съд в автономната околия Аба на провинция Съчуан осъди двамата тибетци – Лоранг Кончок и Лопанг Церинг, които бяха обвинени, че са склонили осем свои сънародници да се самозапалят, трима от които починаха.

Самозапалването цели да отправи силно послание към управляващите в Китай. Новите водачи трябва да покажат, че имат политическа воля и мъдрост да решат тибетския проблем.

Китай твърди, че е „освободил мирно“ Тибет и през годините е подобрил живота на населението, финансирайки развитието на икономиката в бедния и изолиран район.

Много тибетци обаче все по-трудно понасят натиска на народността хан, от която е огромното мнозинство от населението в Китай, и потъпкването на религията и културата на Тибет.

#Китай #Тибет #Непал #самозапалвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници