Делегация на ХАМАС пристигна в България

Делегация на ХАМАС пристигна в България
ЕС смята ХАМАС, който контролира Ивицата Газа, за терористична организация. Посещение на парламентарна делегация на ХАМАС в Швейцария през 2012 г. предизвика недоволството на Израел от „международното лицемерие". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарна делегация на ХАМАС е пристигнала в България, съобщи АФП.

Делегацията е съставена от трима депутати на палестинската ислямистка организация, която управлява Ивицата Газа.

Съобщението за посещението е на един от делегатите, предаде БГНЕС.

„Пристигнахме днес в България на първата си официална визита и ще се срещнем с официални представители, депутати от управляващата партия и от опозицията, за да обсъдим сътрудничеството и да обясним палестинската кауза," заяви депутатът Исмаил ал-Ашкар пред АФП по телефона от София.

ЕС смята ХАМАС, който контролира Ивицата Газа, за терористична организация.

Членове на групировката посетиха миналата година Швейцария, която не е член на ЕС, за да присъстват на изслушване в местната Комисия за интерпарламентарен съюз. Това предизвика остри критики от Израел, а тогавашният външен министър Авигдор Либерман нарече поканата на комисията „пример за международно лицемерие".

Депутатът Ашкар заяви, че визитата в България идва в отговор на покана от културни институции, които уредили няколко срещи, както и лекции в университети.

Визитата на представители на ХАМАС става след като на 5 февруари София съобщи, че ливанската групировка „Хизбула", която също като ХАМАС, е враг на Израел и има силни връзки с Иран, стои зад бомбения атентат през юли 2012 г. в Бургас. При него загинаха петима израелски туристи и техният български шофьор.

#България #Хамас #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници