Никола Попоски: Няма антибългарска атмосфера в Македония

Никола Попоски: Няма антибългарска атмосфера в Македония
Блокирането на преговорите на Македония в Брюксел заради съседските отношения не е в интерес на България, смята Попоски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не се формира антибългарска атмосфера в Македония, обяви министърът на външните работи на страната Никола Попоски.

В България нарочно се създава такова впечатление, но това не е вярно, подчерта Попоски в интервю за вестник „Преса“, цитирано от „Дневник“.

„Това е изкуствено насаждано усещане, което не отговаря на реалността. Но на негова основа се гради позицията, че чрез поставяне на бариери пред Македония може да се постигне нещо“, категоричен е македонският министър.

По думите му новата позиция на България в Европейския съюз – да блокира преговорите на Македония в Брюксел заради съседските отношения – не е в интерес на България и на българските граждани.

Според него в България има фактори, които се заиграват с националистически чувства и на това се дължи новата позиция.

„Добросъседството не се гради с договори, а с искрени и конкретни действия. И аз абсолютно подкрепям тази оценка. И добавям – не прави на ближния онова, което не искаш той да ти направи на тебе“, заяви още Попоски по повод документа, който България иска да подпише със Скопие за добросъседските отношения.

Министърът подчерта, че такъв договор би трябвало да фиксира еднакви права и задължения, които са симетрични, какъвто не е случаят в момента.

„Трябва да се уважаваме взаимно и да не вменяваме каквото и да е от позиция на силата“, подчерта Попоски, допълвайки, че подходът от позицията на силата не цели да се изготви документ за добросъседство, а да се отбележат точки за пред домашната публика.

„Не е изява на висок стандарт да покажеш, че щом си в ЕС, можеш да блокираш онзи, който е отвън“, смята Попоски. Според него такъв тип отношения не подобряват атмосферата между двете съседки.

По думите му съдбата на договора между България и Македония ще е ясна до седмици.

Министърът отново подчерта, че Скопие предпочита подхода на конкретни проекти - да се открият гранични пунктове и да се подобри инфраструктурата.

На въпрос за опитите на Македония да си присвои български история и исторически герои, външният министър заяви, че не смята, че с подобно фокусиране може да се направи по-добро бъдеще.

"На Балканите всяка държава има свои идентичност и развитие. Няма да намерите на Балканите две нации, две държави, които да постигнат 100-процентово съгласие за историята", коментира Попоски.

#Македония #България #ЕС #Европейския съюз #Никола Попоски #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници