Плевнелиев: Надявам се на мъдър и легитимен избор на патриарх

Плевнелиев: Надявам се на мъдър и легитимен избор на патриарх
Бъдещето е отвъд зависимостите на тоталитарната държава, обяви президентът Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надявам се на мъдър и легитимен избор на патриарх, насочен към бъдещето, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза това на въпрос дали ще целуне ръка на патриарх, който е бил агент на Държавна сигурност, предаде БГНЕС.

„Обещах да не се месим в църковните дела, но вярвам, че едно мъдро решение ще трасира пътя на българската църква за много по-силна нейна позиция в обществото. Ние знаем, че нашето общество има нужда от своите три стълба – семейството, църквата и държавността“, каза Плевнелиев.

„Бъдещето е отвъд зависимостите на тоталитарната държава, бъдещето на една църква, която се обръща към проблемите на хората – напред, а не назад към тоталитарната държава и зависимостите от миналото“, добави президентът.

Плевнелиев беше в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод тържественото отбелязване на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

„Всичко, което сме, и всичко, което искаме да бъдем, се ражда именно на тази дата. Един народ, който създава третата книжовност на Европа. Един народ, който е водещ в своя цивилизационен избор, и един народ, който задава посоката на много други да го следват. Нека да имаме по-високо самочувствие. Нека да знаем, че имаме кауза, има смисъл в това, което правим, и всичко това се базира на това, което днес чухме – нация, която има изключително минало, което трасира и нашето бъдеще на достоен народ“, заяви президентът.

Светият синод трябва да определи трима митрополити, кандидати за патриаршеския пост, на синодални заседания на 15 и 16 февруари, съобщи „Фокус“.

Това се посочва в решение на синода от 24 януари 2013 година, публикувано на сайта на Светия синод.

На 24 февруари ще се проведе изборът на нов патриарх на Българската православна църква.

Тримата кандидати за патриаршеския пост трябва да бъдат избрани с мнозинство от две трети от членовете на Светия синод, което означава най-малко десет гласа от всички членове.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #Софийския университет #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници