"Шалом": България да поеме отговорност за македонските и тракийските евреи

"Шалом": България да поеме отговорност за македонските и тракийските евреи
Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да се отрече, се казва в изявлението на организацията. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Българското правителство трябва да поеме отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, се казва в изявление на Организацията на българските евреи "Шалом".

„Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да се отрече. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им", се казва в изявление на Организацията на българските евреи "Шалом".

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българско правителство, по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г.

"Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще", допълват от "Шалом".

#Беломорска Тракия #Пирот #Българско правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници