Софиянци протестираха срещу неонацисткия Луковмарш

Софиянци протестираха срещу неонацисткия Луковмарш
Луковмарш се провежда за десета поредна година и въпреки протестите на много организации и партии. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Десетки столичани се събраха на протест срещу провеждането на Луковмарш, предвидено за събота вечер.

Надпартийната организация „Не на неонацистките маршове" раздаде книжка с информация за ген. Христо Луков, защо именно него избират да честват организаторите на марша и какво е Луковмарш, предаде БГНЕС.

Иво Любенов обясни, че според организацията е необходимо противодействие на неонацистките маршове.

„Ние смятаме, че Луковмарш е неонацистки марш, който под името на патриотизма, всъщност иска да реабилитира идеи като националсоциализма, антисемитизма и расизма като цяло," коментира Любенов.

По думите му, освен герой от Първата световна война, ген. Христо Луков е и лидер на Съюза на българските национални легиони преди и по време на Втората световна война, настоявал е за пълна депортация на всички български евреи.

Според гражданите, които се противопоставят на Луковмарш, ако организаторите на шествието са искали да почетат някой генерал заради героичните му заслуги към българската армия, биха могли да изберат всеки друг.

Луковмарш се провежда за десета поредна година и въпреки протестите на много организации и партии.

„Нашата цел е да изразим своята солидарност с жертвите на фашизма, както в миналото, така и в настоящето, да изразим своя протест спрямо Луковмарш, затова тук сме се събрали съмишленици, които изповядваме идеи, които противостоят на неонацизма, и искаме нашият глас да бъде най-после чут," каза Маргарита Милева.

Дирк Щегеман от Германия също беше на проявата и сподели, че в страната му също има маршове на неофашистки, на националистически и расистки организации.

„Днес в Берлин се протестира против един нацистки марш по същото време, като този протест. Вчера беше блокиран нацистки марш, а преди два дни в Дрезден," разказа той.

Историкът проф. Искра Баева каза, че безспорно Христо Луков е български офицер и има военни заслуги, но маршът се провежда не заради тях, а заради това, че е бил лидер на Българските национални легиони.

„Те са една пронацистка организация и това личи и от нейните документи и от нейните символи. Маршът в памет на Христо Луков се провежда от хора, които отново смятат, че България трябва да бъде на българите, че всички чужденци и етнически малцинства трябва да бъдат отстранени от здравото българското тяло. За нас това е недопустимо, то е недопустимо и за Европа и за ЕС," каза проф. Баева.

Тя посочи, че до момента, в който оглавява Българските национални легиони, генералът е професионален военен, има и своите заслуги за реформирането на българската армия.

„Маршът обаче не се провежда заради неговите заслуги за България, а е припомняне на политическата му роля като лидер на Българските национални легиони," подчерта отново проф. Баева.

#Луковмарш #Христо Луков #Искра Баева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници