Социолози: До седмица протестите ще стихнат, но не и недоволството

Социолози: До седмица протестите ще стихнат, но не и недоволството
С масовите протести срещу солените сметки за ток не е настъпил краят на ГЕРБ, а началото на края, коментира Андрей Райчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До седмица протестите ще стихнат, но недоволството – не, смятат социолози.

„Сметките за ток запалиха други пожарчета, които можеше да бъдат пренебрегнати“, заяви социологът Кольо Колев пред Би Ти Ви, визирайки стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата и нападението над Ахмед Доган.

По думите на социолога подобни инциденти създават усещането, че нищо не върви.

„Не БСП е надуло проценти, а ГЕРБ са се сринали“, каза още Колев по повод изследванията, които сочат, че рейтингът на социалистите вече е по-висок от този на управляващите.

„Протестиращите не желаят политическа намеса. Но в същото време БСП и дори „Атака“ опитват да яхнат вълната“, подчерта социологът Емил Георгиев и допълни, че за положението с монополите в енергийния сектор няма политици, които да не са виновни.

Повърхностно е причините за гражданското недоволство да се търсят само във факта, че премиерът Бойко Борисов е изчерпал възможността си да говори обаятелно, коментира Андрей Райчев.

„Той има две реплики – „зали и магистрали“ и „Станишев е виновен“. Няма какво трето да каже“, заяви Райчев.

По думите на социолога сривът на премиерската харизма е едната страна на медала, но по-маловажната.

„Според мен 1 млн. души се декласират пред очите ни. Отнемат се неща на хората. Не ни крадат, по-лошо е. Има свиреп капитализъм и ние не знаем да се съпротивляваме“, обясни Райчев.

„Не са се сринали само ГЕРБ. Призивите за предсрочни избори искат да предотвратят възможността за по-голямо гражданско участие в управлението“, коментира Емил Георгиев.

По думите му от опозицията целят да не се овластят гражданите и да не минат исканите референдуми, един от които касае възможност за отзоваване на политици.

„На 7 юли Бойко Борисов ще остане като Самарското знаме“. Така Андрей Райчев прогнозира загуба за ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот.

Според него с масовите протести срещу солените сметки за ток не е настъпил краят на ГЕРБ, а началото на края.

Според социолозите е много важен фактът, че на шествията в страната е имало и много жени. Това говори, че протестът е нормален, не политически и не воден от агресия.

#Андрей Райчев #Кольо Колев #Златомир Иванов-Баретата #Ахмед Доган #Емил Георгиев #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници