ДПС: ГЕРБ и мнозинството изчерпаха кредита си на доверие

ДПС: ГЕРБ и мнозинството изчерпаха кредита си на доверие
Невъзможно е съставянето на каквото и да е правителство в рамките на 41-вото Народно събрание, каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не само ГЕРБ, но и парламентарното мнозинство е с изчерпан кредит на доверие, нито едно решение на това правителство оттук нататък не може да се ползва с легитимност, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

На тази база ние смятаме, че е невъзможно съставянето на каквото и да е правителство в рамките на 41-вото Народно събрание, каза още Местан, цитиран от БГНЕС.

Според Местан парламентът не може да се използва като параван, зад който кабинетът на Борисов да скрие собствения си провал и да иска от едно провалено мнозинство да решава въпроси като избора на ДКЕВР вместо правителството.

Един провален кабинет прехвърля своите отговорности върху едно провалено мнозинство, резултатът е нулев, коментира лидерът на движението. Даже би било добре резултатът да е нулев, резултатът е задълбочаване на кризата, агония, добави той.

Местан коментира решението на премиера Борисов да не си подаде оставката като грешен прочит на ситуацията и проява на недалновидност.

„А може би най-точната формулировка е като проява на политическа безотговорност от страна на Борисов“, добави той.

По неговите думи оттук нататък най-голямата отговорност трябва да носи имено министър-председателят, тъй като интересът на България е ситуацията да се овладее с легитимните средства на демокрацията.

Общественият договор между Бойко Борисов и българските граждани на изборите през 2009 година е нарушен едностранно от премиера и партията му ГЕРБ, продължи Местан.

„Българските граждани, които протестират, имат абсолютното право да искат развалянето на този нарушен договор, нещо повече - да настояват да се сключи нов обществен договор. Парламентарната група на ДПС няма каквато и да е идея да експлоатира политически протестите на българските граждани, няма и да го прави“, заяви Местан.

Според него единственото, което могат да правят политическите сили, е да представят своите идеи за изход от кризата, а гражданите да решат на коя политическа сила да дадат своето доверие.

Те трябва да имат правото със своя вот да изберат ново, легитимно правителство, което да се ползва с доверието им, добави той.

Не бъдете толкова убедени в решителността на Бойко Борисов да не си подаде оставка, аз не бих се доверил толкова безрезервно на заканата му днес, предупреди Местан.

„Не е далече времето, когато ще проумее, че превръщането на пълния си мандат в самоцел на всяка цена може да има за цена агония на управляващата партия. С много тежки последици обаче за страната и много нисък старт за следващото правителство“, каза лидерът на ДПС.

Според Местан един от специфичните мотиви ГЕРБ да държи плътно властта е непременно, собствено Цветан Цветанов да организира предстоящите парламентарни избори.

Той неслучайно е посочен за председател на предизборния щаб въпреки обещанията на ГЕРБ да не допуска представители на кабинета да бъдат председатели на щаба, продължи лидерът на ДПС.

„Тук възниква въпросът какво стои зад решението отново Цветанов да оглави предизборния щаб. Той или трябва да се откаже от статута си на вицепремиер и министър, или ГЕРБ се канят да правят полицейски избори. Да спечелят полицейски загубените избори за 42-ро НС“, заяви Местан.

#Лютви Местан #България #Бойко Борисов #министър-председател на България #Цветан Цветанов #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници