Турция обеща да вкара ЕС във форма

Турция обеща да вкара ЕС във форма
Анкара очаква положителни стъпки от френското правителство, каза турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция ще помогне на ЕС да влезе във форма, когато стане членка на съюза, обяви министърът по европейските въпроси Егемен Багъш преди началото на визитата си в Париж.

Със самочувствието на страна, която има икономически растеж от 8% годишно през 2010 и 2011 г. Турция е решена да стане член на европейския клуб въпреки кризата в еврозоната, каза още Багъш, цитиран от АФП и БГНЕС.

По думите му Турция вижда началото на промяна в някога враждебното отношение на Франция към стремежа на Анкара за присъединяване към ЕС при управлението на президента Франсоа Оланд.

По думите му Анкара очаква положителни стъпки от правителството на Оланд.

Връзките между Франция и Турция охладняха рязко с избирането на Никола Саркози за президент през 2007 г.

Анкара особено се разгневи, след като през 2011 г. френските парламентаристи инкриминираха отричането на арменския геноцид по време на Първата световна война.

Въпреки че решението на парламента впоследствие беше обявено за невалидно от френския конституционен съд, то се отрази много неблагоприятно на деловите отношения между двете държави.

"Хората у нас престанаха да консумират "Данон" само заради това, че е френска марка", подчертава Багъш.

Турският министър със задоволство приветства факта, че френският народ е изпратил Саркози да лови риба, вместо да го остави да управлява страната.

"Това, което трябва да направи Европа, е да посочи точна дата за приемането на Турция и да каже, че ако изпълним всички изисквания, Турция ще стане член на ЕС в деня Х", каза министърът.

Усилията на Турция за присъединяване към съюза на 27-те са замразени от години, включително и заради спора по кипърския въпрос.

Пречки са също така спазването на човешките права, преобладаващото население, изповядващо исляма, както и сегашната криза в еврозоната, която е поставила под въпрос доверието дори вътре в самия блок към собственото му бъдеще.

#Турция #Франция #ЕС #Егемен Багъш #Никола Саркози #Франсоа Оланд #Анкара #Париж #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници