Трайков: Ако токът поевтинее с 8%, губим 150 млн. лева годишно от АЕЦ "Козлодуй"

Трайков: Ако токът поевтинее с 8%, губим 150 млн. лева годишно от АЕЦ "Козлодуй"
Ако бях министър сега, щях да кажа цялата истина, обяви Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако цената на тока падне с 8%, ще загубим 150 млн. лева годишно - печалбата, която генерира АЕЦ "Козлодуй", обяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Тези 8%, който са обещани за намаление на тока, ще дойдат, ако се увеличи делът на АЕЦ "Козлодуй" и се изкарат всички други мощности- ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Бобовдол", обясни бившият министър пред Би Ти Ви.

"Хубаво е обаче да знаем колко ще ни струва това и до какви ефекти ще доведе изкарването им и разчитането само на АЕЦ "Козлодуй", добави Трайков.

"Ако бях министър на енергетиката сега, щях да кажа цялата истина", заяви Трайков.

По думите му освен загубата на печалбата от АЕЦ "Козлодуй" индустрията у нас ще остане без нисък източник на електроенергия, което ще доведе до намалени продажби, безработица.

Освен това трите централи, които ще бъдат изкарани от микса, няма да могат да продават електроенергия на пазара, посочи Трайков.

Според него все пак е правилно те да бъдат изкарани от микса.

Трайков подчерта, че електроенергията у нас е евтина, но сметките отново са непосилни

Бившият министър предложи три варианта - да се потребява по-малко, да се подпомогнат тези хора, които изнемогват, или да се намалят цените.

"Оказва се, че на всеки протест има провокатори и явно те тичат по-бързо от обикновените хора, които изяждат боя", каза бившият енергиен министър по повод поредния протест във вторник вечерта.

"В нормална ситуация е по-добре правителството да довърши мандата си, но не знам дали това е възможно, когато има толкова силно недоверие", смята той.

#Трайчо Трайков #АЕЦ "Козлодуй" #ТЕЦ "Марица Изток 2" #София #протест #сблъсъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници