Социолог прогнозира „въртележка“ за мандата на служебно правителство

Социолог прогнозира „въртележка“ за мандата на служебно правителство
„Въртележка“ между парламентарно представените партии и договорка за отказ от мандата за служебно правителство прогнозира социологът Андрей Райчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Въртележка“ между парламентарно представените партии и договорка за отказ от мандата за служебно правителство прогнозира социологът Андрей Райчев.

В коментар пред бТВ на обявената оставка на Кабинета „Борисов“ той припомни, че президентът Росен Плевнелиев е длъжен да даде първия мандат за съставяне на ново правителство първо на Бойко Борисов.

Ако той откаже, мандатът трябва да се даде на БСП като втора политическа сила на последните избори. Според Райчев обаче левицата вероятно ще го върне.

Тогава държавният глава трябва да го даде на трета по избор, не задължително на третата по резултат партия. Така властта може да влезе в ръцете на ДПС, „Атака“ или Синята коалиция.

„Важно е да се знае дали ГЕРБ иска да прави избори веднага или да изкара с някакво правителство три месеца. Предполагам, че другите партии ще се договорят за въртележка да откажат мандата – тогава ще има избори през април-май“, коментира още Андрей Райчев.

Докато бъде избрано ново правителство, настоящото трябва да изпълнява задълженията си в оставка.

#Борисов #Бойко Борисов #оставка #служебно правителство #предсрочни избори #Андрей Райчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници