Социологът Боряна Димитрова се усъмни и в доверието към политическите сили извън ГЕРБ

Социологът Боряна Димитрова се усъмни и в доверието към политическите сили извън ГЕРБ
Боряна Димитрова прогнозира, че на политическата сцена може да излязат и по-радикални формации, което е друг сериозен проблем на системата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оставката на Кабинета „Борисов“ е следствие на изчерпания кредит на доверие към правителството и лично към премиера, но поставя по-сериозния въпрос за легитимността на останалите политически партии, коментира социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

Тя призна, че оставката на Бойко Борисов е предизвикала голяма изненада както сред анализаторите, така и сред политическите сили, а и сред гражданите, които са я искали активно.

Според Боряна Димитрова политическите сили са стъписани от този ход на премиера и не могат да дадат отговор на основния въпрос – какво следва оттук нататък, предаде БГНЕС.

„Оставката на Кабинета „Борисов“ решава същинския въпрос – недостатъчно кредит на доверие, за да бъдат решени проблемите, заради които хората протестират – проблемите с монополите, проблемът с бедността, проблемът с доходите. Оставката обаче не решава или поставя по-остро другия проблем – кои са политическите сили, които оттук нататък могат да решат тези проблеми“, подчерта социологът от „Алфа Рисърч“.

Тя определи като най-сериозен проблемът с легитимността – дали политическите сили след ГЕРБ имат достатъчен кредит на доверие, за да решат проблемите.

Боряна Димитрова прогнозира, че на политическата сцена може да излязат и по-радикални формации, което е друг сериозен проблем на системата.

Социологът подчерта, че служебното правителство ще бъде назначено от президента Росен Плевнелиев и не зависи пряко от желанието и готовността на политическите сили да участват в него.

„Служебният кабинет може да бъде изцяло от експерти. Може да бъде и от външни фигури. Само ако има връщане на мандата в Народното събрание, тогава зависи от БСП и ДПС“, коментира Боряна Димитрова във връзка със заявката на премиера, че ГЕРБ няма да участва в служебен кабинет.

„Големият въпрос е кои ще са политическите сили, които ще влязат в следващото Народно събрание, с каква програма и с какви мерки и ангажименти хората ще се ангажират. Голямото неизвестно е какъв е кредитът на доверие на останалите политически сили“, подчерта още веднъж Боряна  Димитрова.

#Борисов #оставка #Бойко Борисов #Боряна Димитрова #служебно правителство #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници