Станишев: Управлението на ГЕРБ струва на българските граждани 8 млрд. лева

Станишев: Управлението на ГЕРБ струва на българските граждани 8 млрд. лева
Фискалната стабилност, с която са се хвалили от ГЕРБ, е била нереална, коментира Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управлението на ГЕРБ струва на българските граждани близо 8 милиарда лева минус, обяви председателят на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция след внасянето на оставката на правителството на Бойко Борисов.

„В държава с валутен борд да няма никакви резерви е ужасно. Взеха близо 5 милиарда нов дълг, който ще се разпределя и изплаща от всички нас. С фискалния резерв пълнеха дупки в бюджета“, обясни Станишев, цитиран от „Фокус“.

По негови думи фискалната стабилност, с която са се хвалили от ГЕРБ, е била нереална.

„Дянков трябва да мълчи, няма морално право да говори за това колко е бил прекрасен резервът“, каза още Станишев.

На въпрос дали изключва възможността утре парламентът да не приеме оставката на кабинета, Станишев обясни: „От това управление очаквам всичко. Борисов се опитва да се измъкне и да сее представи за невинен и ние ще искаме отговор за много неща, които не са ясни“.

„Оставката е продукт на кръвта, пролята вчера. Хората няма да простят подобно поведение и мисълта, че е възможно да задържат себе си като парламентарна група. Протестът отдавна не е заради сметките и ЕРП-тата, а против отчаянието, в което е вкаран българският народ“, обяви заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов.

Сергей Станишев обясни, че всяко едно служебно правителство има ограничен мандат.

„Ние сме готови да разговаряме с президента по отношение на трите основни неща, които предлагаме. Наследството на г-н Борисов е изключително тежко. Вчера министър-председателят отнема лиценза на ЧЕЗ, защо не го направи преди 3,5 години. Имахме едно правителство на лъжата. Трябват час по-скоро избори. Трябват легитимни институции и трябва час по-скоро да започне възстановяването на държавността“, посочи още лидерът на БСП.

Парламентът няма доверие, той е сринат от политиката на г-н Борисов, обяви Станишев.

За първи път от 1989 година имаме толкова хора, докарани до отчаяние, защото, за да излязат толкова хора по улиците да протестират, до това ги докара политиката на г-н Борисов, каза още Станишев.

БСП има своите отговорности и вина пред българските граждани за не малко разочарования, затова днес говорим за радикална промяна, насочена към това да се върнем към нормална държавност, обясни Станишев.

По думите му четири години се разбива социалната политика на държавата и държавният бюджет се кърпи с парите на хората.

„Предсрочните избори са демократичен начин на излизане от кризата. Няма нищо страшно от предсрочни избори, много по-страшно щеше да е, ако имаше продължаване на насилието. Другият вариант, за който говори Иван Костов, е парламента да сформира правителство, но какво правителство?“, каза Станишев.

Според БСП президентът Росен Плевнелиев трябва да започне подготовката, освен за служебен кабинет, и за провеждане на предсрочни избори.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #оставка на правителството #министър-председател на България #Бойко Борисов #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници