Сценарии след оставката на Кабинета „Борисов“

Сценарии след оставката на Кабинета „Борисов“
Държавният глава Росен Плевнелиев трябва да започне процедура по съставяне на служебно правителство след политически консултации с парламентарно представените партии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След гласуването на депозираната в сряда оставка на Кабинета „Борисов“, което се предвижда в дневния ред на Народното събрание в четвъртък, по Конституция отговорността за властта ще поеме президентът.

Държавният глава Росен Плевнелиев трябва да започне процедура по съставяне на служебно правителство след политически консултации с парламентарно представените партии.

Президентът не е обвързан със срок за даване на проучвателен мандат, но отговорът трябва да бъде даден в седемдневен срок, припомня „Дневник“.

Първият проучвателен мандат президентът ще възложи на мнозинството от ГЕРБ, но премиерът Бойко Борисов декларира, че партията няма да участва в служебен кабинет.

При невъзможност за съставяне на правителство мандат ще получи втората по големина парламентарна група - на БСП, чиито членове също обявиха, че няма да се възползват.

Ако и вторият опит е неуспешен, държавният глава възлага проучвателния мандат на следваща парламентарна група, като вече не е задължително това да е третата по големина група.

След БСП по численост е групата на ДПС, но и тя декларира, че не би правила опит за съставяне на кабинет. Нейните членове дори апелираха към всички политически партии да се откажат от мандатите си, за да бъдат свикани предсрочни избори.

За разлика от първите два пъти, при третия президентът е обвързан със седемдневен срок, след като и вторият мандат се е оказал неуспешен.

Когато проучвателният мандат приключи успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере министър-председател, който от своя страна предлага състава на Министерския съвет.

Когато и след третия опит не се състави парламентарно подкрепено правителство, президентът разпуска Народното събрание, насрочва избори за народни представители и назначава служебно правителство.

Кабинетът трябва да  осъществява вътрешната и външната политика на страната и е отговорен пред държавния глава.

Функциите на такова правителство са ограничени – то води текущите дела в държавата до избиране на правителство от новоизбраното Народно събрание. Досега в България са действали две служебни правителства – на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски.

#Борисов #оставка #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Президент на България #ГЕРБ #БСП #ДПС #служебно правителство #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници