Предсрочните избори вероятно ще са в края на април

Предсрочните избори вероятно ще са в края на април
След днешната оставка на Кабинета "Борисов" всички парламентарни сили дадоха заявка, че нямат намерение да правят опити за съставяне на кабинет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След днешната оставка на Кабинета "Борисов" всички парламентарни сили дадоха заявка, че нямат намерение да правят опити за съставяне на кабинет и искат предсрочни парламентарни избори.

Очертава се извънредният вот да бъде в края на април или в първата половина на май. Такива разчети е представил днес пред депутатите от ГЕРБ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, съобщава  в."Дневник".

В началото на май - от 1 до 6, предстои поредица почивни дни заради Великден, който тази година е на 5 май. Затова вероятно гласуването може да бъде изтеглено по-рано, както вече ДПС обяви, че 28 април е подходящ за избори. Тогава обаче е Цветница и е възможно да бъде изтеглено със седмица по-рано или да бъде отложено за неделята след Великден.

Датата трябва да е ясна с указа на президента за разпускане на сегашния парламент и назначаване на служебно правителство. Избори трябва да се проведат до 2 месеца след разпускането на депутатите.

До насрочване на нови избори ще се стигне, след като държавният глава проведе консултации с парламентарните сили за съставяне на правителство - ГЕРБ, БСП и трета по негов избор измежду останалите.

Очаква се още в четвъртък президентът Росен Плевнелиев да свика консултации с всички парламентарни сили и предвид заявките им - че искат процедурата да мине максимално бързо, е вероятно в края на следващата седмица Народното събрание да бъде разпуснато. При подобен развой на ситуацията вотът трябва да е най-късно до 1 май.

#Бойко Борисов #предсрочни избори #Цветан Цветанов #ГЕРБ #оставка #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници