Анна Кръстева: Константин Пенчев е най-близо до представата на хората за служебен премиер

Анна Кръстева: Константин Пенчев е най-близо до представата на хората за служебен премиер
В изказванията на омбудсмана виждаме способност да погледне на протестиращите от гледна точка на техните искания, смята политологът доц. Анна Кръстева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Служебният премиер трябва да бъде човек с безупречна репутация. Трудно е да се правят прогнози, но ми се струва, че най-близка до хората е фигурата на настоящия омбудсман Константин Пенчев“, обяви политологът доц. Анна Кръстева.

„В изказванията на омбудсмана виждаме способност да погледне на протестиращите от гледна точка на техните искания. Важно е също така, че той се опитва да преведе тези искания на езика на правото“, каза още доц. Кръстева, цитирана от „Фокус“.

Не е задължително служебният премиер да бъде финансист, смята политологът

След оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов партиите са напълно предвидими и не искат да поемат властта, защото осъзнават, че нямат необходимия управленски или експертен капацитет, нито политическата воля, заяви доц. Кръстева.

Според нея избирането на министри за служебен кабинет би било много трудно, защото никой не би желал да пропилява шансовете си за по-дългосрочна кариера в своята или политическата сфера.

Според доц. Анна Кръстева парадоксът, който се наблюдава в последните дни, е разминаването между проблемите на хората, от една страна, и предложенията за промени, от друга.

Искането на хората за прилагането на исландския опит и у нас според нея е неприложимо, още повече, че този модел не остава траен.

„Неговото приложение не означава, че Исландия се е отказала от своите партии“, обясни доц. Кръстева.

#Константин Пенчев #омбудсман #Бойко Борисов #министър-председател на България в оставка #Исландия #служебен кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници