Лиляна Павлова: Трябваше да засилим икономическата активност

Лиляна Павлова: Трябваше да засилим икономическата активност
Проблемът е в разнопосочните мнения и желания на представителите на протестиращите, смята министърът в оставка Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Грешката, която направи правителството в оставка беше, че след установяването на финансова стабилност не се насочи към засилване на икономиката", заяви министърът по регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред НоваТВ.

"След постигането на финансовата стабилност беше най-добрият момент много повече да засилим икономическата активност. Не ни трябваше толкова нисък дефицит и толкова нисък процент на дълг", заяви Павлова, цитирана от "Дневник"

По думите ѝ ако правителството беше вдигнало дефицита – малко и прозрачно, е щяло да постигне развитие на икономиката, осигуряване на заетост и повече пари в бизнеса.

По този повод тя каза, че финансовият министър Симеон Дянков твърде много е настоявал за финансовата стабилност, но отбеляза, че разбира позицията му.

Павлова изрази увереност, че оставя министерството си подредено, така че то да функционира нормално, докато бъде избрано правителство и то поеме функциите си.

"Постарала съм се администрацията да работи и продължава да работи", заяви тя и обясни, че вече е делегирала правомощия на ръководителите в дирекциите.

"Жените в кризи са много ефективни и могат да се мобилизират и да се справят много добре", обяви министърът в оставка в отговор на въпрос дали жена не би могла да бъде служебен премиер.

Един служебен кабинет, съставен само от експерти в тази ситуация, трябва да може да овладее нещата, и за два месеца да стабилизира, доколкото е възможно, държавата по начин, по който да се проведат едни стабилни и демократични избори, каза още Лиляна Павлова.

Във връзка с настъпилата криза с Общественият съвет при президента тя подчерта, че държавният глава Росен Плевнелиев е изключително диалогичен човек, способен да чуе търпеливо всички гледни точки и да вземе обективното решение.

Според нея проблемът е в разнопосочните мнения и желания на т.нар. представители на протестиращите.

Министърът в оставка сравни провеждащите се в страната протести с шампанско, тъй като те са набрали сила и в един момент тапата е излетяла.

По думите й протестиращите са се разделили на балончета с различни искания и в крайна сметка се е получила локва.

Медиите също са помогнали за подадената оставка на кабинета, защото са преекспонирали проблемите и са увеличили напрежението, смята Павлова.

На въпрос за протеста във Варна и призивите за оставка на кмета Кирил Йорданов, издигнат от ГЕРБ, Лиляна Павлова заяви, че там протестите са били най-ясно организирани и канализирани.

Колкото до кмета, тя посочи, че всеки лидер, независимо на какво ниво е, трябва да си направи изводите, когато се изчерпи доверието към него и да се оттегли, ако такова доверие наистина не е останало.

#Лиляна Павлова #Росен Плевнелиев #Президент на България #служебен премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници