Рекорден брой кандидати за Нобелова награда за мир

Рекорден брой кандидати за Нобелова награда за мир
Алфред Нобел
A A+ A++ A

Рекорден брой са номинираните кандидати за тазгодишната Нобелова награда за мир.

Броят на всички номинирани за отличието е 259, от които - 209 са физически лица и 50 организации, предаде „Ройтерс“, цитиран от „24 часа“.

Предишният рекорд датира от 2011 г., когато номинираните кандидати за престижното отличие бяха 241.

В списъка присъстват 14-годишната Малала Юсуфзай, простреляната пакистанска ученичка, превърнала се в икона на съпротива срещу талибаните, бившият президент на САЩ Бил Клинтън и бивши активисти от Източния блок, както и руската правозащитна организация „Мемориал“ и реформисткият президент на Мианмар Тейн Сейн.

Крайният срок за представяне на номинациите приключи на 1 февруари.

„Тенденцията за броя на номинираните е възходяща, не всяка година, но почти. Това се дължи на все по-големия интерес към наградата. Номинациите идват от целия свят“, заяви ръководителят на Нобеловия институт Геир Лундестад.

Хиляди хора имат право да номинират кандидати, включително бивши лауреати, членове на парламенти и правителства по целия свят, университетски професори и членове на международни организации. Те могат да разкрият имената на кандидатите публично, но целият списък на номинираните се пази в тайна в продължение на 50 години.

Петчленният Нобелов комитет ще обяви своя избор в началото на октомври, а наградата ще бъде връчена на 10 декември - годишнината от смъртта на основателя на Нобеловите награди, филантропа Алфред Нобел.

Миналата година престижната награда отиде при Европейския съюз.

През 2009 г. Нобелът за мир бе връчен на американския президент Барак Обама само месец след след като бе встъпил в длъжност, а САЩ водеше две войни - в Ирак и Афганистан.

Нобеловата награда за мир е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел.

От 1901 г. наградата се връчва ежегодно в деня на смъртта на Нобел - 10 декември. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.

Към 2009 г. паричната стойност на нагргадата е 10 милиона шведски крони (около US $ 1.4 млн.).

#Нобелова награда за мир #Малала Юсуфзай #САЩ #Бил Клинтън #Мианмар #Барак Обама #Европейския съюз #Алфред Нобел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници