Латвия официално иска да се присъедини към еврозоната

Латвия официално иска да се присъедини към еврозоната
Премиерът Владис Домбровскис, финансовият министър Андрис Вилкс и управителят на централната банка Илмарс Ринкевич подписаха молбата на церемония в Рига. Снимка: google.bg
A A+ A++ A

Латвия подписа официалната си молба за влизане в еврозоната.

Премиерът Владис Домбровскис, финансовият министър Андрис Вилкс и управителят на централната банка Илмарс Ринкевич подписаха документа на церемония в Рига.

Страната смята да поиска от Европейската комисия да прецени готовността й за валутния съюз във вторник в Брюксел.

„По-бързият икономически растеж е възможен, ако Латвия е в еврозаната“, заяви Вилкис, определяйки решението като историческо.

Премиерът Домбровскис постави присъединяването към еврозоната в центъра на четиригодишната си програма във властта.

„От време на време има политически проблеми в държавите – членки на еврозоната, но всичко това е част от демократичния процес, то няма да ни накара да преосмислим присъединяването към еврозоната“, заяви латвийският премиер.

Очаква се финансови експерти от Европейската комисия да пристигнат в Рига, за да прегледат счетоводните книги на Латвия в идните седмици.

Докладът им ще бъде предоставен на Европейската комисия и на финансовите министри от ЕС за одобрение през юни, преди да бъде предаден на Европейската централна банка, която ще даде своето решение през юли.

„Латвия се очаква да изпълни Маастрихтските критерии през пролетта на тази година и изглежда твърдо решена да приеме общата валута на 1 януари 2014 г.“, заяви представител на банка Нордеа.

Латвия ще може да замени валутата си, лат, с еврото от началото на 2014 г., точно три години след като съседна Естония стана най-новият 17-и член на еврозоната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници