Протестиращи сформират гражданско движение, няма да участват в избори

Протестиращи сформират гражданско движение, няма да участват в избори
Вече се събират подписи в подкрепа на движението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите, които се събраха в събота пред храм-паметник „Св. Александър Невски", обявиха намерението си да сформират Гражданско движение „Орлов мост – за промяната", но категорично обявиха, че движението няма да участва в изборите.

Вече се събират подписи в подкрепа на движението, съобщи „Фокус".

По думите на един от организаторите на протестите и учредител на гражданското движение Янаки Ганчев това е следваща стъпка след протестите на Орлов мост, като основната й цел е противопоставяне на решенията на правителството в оставка относно предсрочните парламентарни избори.

Ганчев бе категоричен, че движение „Орлов мост – за промяната" в никакъв случай няма да се превърне в политическа партия и няма да участва в изборния процес.

„Събрали сме се тук от цяла България, за да изразим своето недоволство и от изказването на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, че „в България ще бъде обявено военно положение, ако протестите продължават", посочи Ганчев.

Според учредителите на гражданското движение по време на Консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев е било обсъждано именно въвеждането на военен режим в страната, но е било скрито от хората.

Протестиращите се обявиха и за промяна на Изборния кодекс, допускане на граждански организации за участие в изборния процес, премахване на олигарсите от властта.

Недоволните граждани се заканиха, че ако не бъдат чути исканията им, са готови и на бойкот на предстоящите предсрочни избори.

Част от събралите се върнаха в палатковия лагер в градинката до Народното събрание.

Протестиращите ще се съберат отново в неделя на Орлов мост, от където ще тръгне протестно шествие.

#София #протест #Вежди Рашидов #Росен Плевнелиев #Брюксел #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници