Виновният за Mangali.pdf на сайта на президентството e наказан със забележка

Виновният за Mangali.pdf на сайта на президентството e наказан със забележка
Първи състав на Комисията за дискриминация разгледа днес случая с публикуваната на интернет страницата на президента Национална стратегия за интегриране на ромите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гафът с името на стратегията за интеграция на ромите от страна на администрацията на президента Росен Плевнелиев е приключил само със забележка за служителя, качил файла на интернет страницата на президентството.

Първи състав на Комисията за дискриминация разгледа днес случая с публикуваната на интернет страницата на президента Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) с името „13. NаtionalStrategyIntegrateMangali.pdf" през юли миналата година, съобщи Дарик.

Сигналът за случая бе подаден до комисията от Асоциация за европейска интеграция и права на човека.

Според тях определянето на ромското малцинство с подобни квалификации, използвани в името на файла, представлява дискриминация по етнически признак.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че на Борис Костов, началник на отдел в Дирекция „Финансово, стопанско и информационно обслужване“ в администрацията на Росен Плевнелиев, е потърсена дисциплинарна отговорност за това, че е качил на интернет страницата на държавния глава файла със стратегията, именувайки я по скандален начин.

Костов е дал писмени обяснения за случилото се и впоследствие е наказан само със забележка.

Скандалът избухна през юли 2012 г.

Документът на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), публикуван в сайта на президентството под заглавие „13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf", бе свален светкавично, след като обиколи мрежата и разгневи интернет потребителите.

От прессекретариата на държавния глава тогава лаконично коментираха, че „начинът, по който е публикуван документът, е изключително неприятен“.

#Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници