Nokia осъди HTC за нарушени патенти

Nokia осъди HTC за нарушени патенти
A A+ A++ A

Nokia успя да осъди HTC в Германия за нарушаване на патенти, свързани с намаляване на потреблението на енергия при телефоните. Съдът в Манхайм постанови, че HTC са нарушили интелектуалните права на финландците по патент EP0673175. Решението засяга всички устройства на HTC, които използват чипове на Qualcomm, което пък означава, че Nokia вероятно би спечелила подобни дела и срещу други производители на телефони, които ползват процесори от тази компания.

Според съдебното решение HTC има избор да лицензира патента на Nokia или да изключи чрез софтуерен ъпдейт режима за спестяване на енергия, което пък от своя страна би довело до съкратен живот на батериите на засегнатите смартфони. Според експерти влиянието на използваната технология е особено осезаемо в режим на изчакване. В случая присъдата е окончателна, а Nokia е получила и правото да спре от продажба нарушаващите патента устройства, както и да изиска обезщетение за вече нанесените щети. Финландците са завели дела по същия патент и в САЩ и Великобритания, където след настоящето решение ще имат сериозни шансове за успех.

HTC коментира, че е разочарована от решението на съда, и смята, че Nokia не е защитила тезата си със сериозни доказателства. Pешението се отнася до три модела, които HTC вече не предлага в Германия - HTC Wildfire S, HTC Desire S и HTC Rhyme, и така то е без особено значение и няма да се отрази на дейността на компанията в страната. Според тайванците технологията за оптимизация на консумацията на електроенергия е съвсем обикновена и има незначителен ефект. Поради това HTC ще премахне тези функционалности от всички модели, които предлага в Германия, като предпазна мярка срещу опити за разширяване на обхвата на съдебното решение.

HTC ще обжалва днешното решение и вярва, че патентът е невалиден и ще продължи да настоява за това пред Федералния патентен съд на Германия и пред Патентния съд на Англия. Компанията посочва и че от общо двадесет и две жалби за нарушения, подадени от Nokia в Германия, две (EP 1329982 и EP 1474750) са замразени поради съмнения за невалидност. Други две (EP 0812120 и EP 1312974) са отхвърлени.

http://www.fosspatents.com/2013/03/nokia-wins-german-patent-injunction.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници