Половината парламент ще е от 6 района

Половината парламент ще е от 6 района
През май столицата вече ще излъчи 42-ма народни представители – с 8 повече от досегашните. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хората в шест от общо 31 избирателни района ще излъчат близо половината от състава на 42-рото Народно събрание.

Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Стара Загора ще имат собствено мнозинство в новия български парламент, тъй като общо мандатите им са 115, съобщава „24 часа“.

„Мнозинството“ стана възможно, след като Централната избирателна комисия преразпредели мандатите съгласно данните от последното преброяване на населението.

То регистрира миграцията към столицата и още няколко големи града, обясни и говорителят на ЦИК Бисер Троянов, като по този начин 14 депутатски мандата се прехвърлиха от по-малките райони към София, Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград.

През май столицата вече ще излъчи 42-ма народни представители - с 8 повече от досегашните.

Най-голямо нарастване на тежестта има 23-ти МИР в София, където вече ще се избират 16 народни представители.

Варна и Бургас получават по още два мандата, Пловдив и Благоевград - по 1, докато Стара Загора запазва тежестта си със своите 11 мандата.

Освен регистрацията на партиите, която вече тече, голямата грижа на изборните надзорници е и попълването на състава на избирателните комисии. Формално отговорност за това носят партиите, които след консултации с областните управители и кметовете излъчват свои хора в тях.

Проблемът обаче е липсата на достатъчно грамотни и мотивирани хора за секционните комисии.

На референдума за АЕЦ, при който протоколите бяха опростени заради единствените два възможни отговора - „да“ или „не“, лъсна разлика от 10 000 между намерените бюлетини в урните и вписаните като гласували в протоколите.

При парламентарен вот по принцип грешките са повече, а тъй като Изборният кодекс е нов, рискът съвсем скача, обясняват експерти.

Отделно част от определените за членове на СИК не се явяват да отворят секцията сутринта в изборния ден и се търсят по спешност резервни, като една от причините е ниското заплащане на хората, признават от ЦИК.

„Обичаен процес при секционните комисии е подмяна на членовете им. Заложихме като изискване по-голям бюджет, за да се плати на хората, но за съжаление това, че изборите са предсрочни, не позволи първоначално планираните възнаграждения“, коментира говорителят Бисер Троянов.

Все пак вотът през май ще осигури внушителна заетост на политически активни граждани - близо 70 хиляди души са нужни за секционните комисии.

По неофициална информация те ще вземат по 40 лв. за работата си в изборния ден, председателят ще се разписва срещу 50 лв., а заместниците му и секретарят ще получат по 48 лв.

#избори #София #народни представители #Варна #Пловдив #ЦИК #СИК #Благоевград #Стара Загора #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници