Кристиан Кръстев: БДЖ е под всякаква критика

Кристиан Кръстев: БДЖ е под всякаква критика
Министърът подчерта, че няма кредитор, който да обяви във фалит дружество, освен ако то не е във фаза, в която е невъзможно вече да съществува. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Състоянието на БДЖ е под всякаква критика, а задълженията на дружеството възлизат на около 716 млн. лв., заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиян Кръстев.

Той призна, че железниците са основният проблем и вследствие на усилени преговори с кредиторите е била организирана среща с трите големи кредитора на БДЖ, съобщава БГНЕС.

„Мисля, че се разбрахме по всички основни въпроси. Предложили сме замяна на конкретни обезпечения по първия облигационен заем, мерки за създаване на експертен съвет на кредиторите към БДЖ, както и да даваме детайлна всекидневна информация за състоянието на БДЖ“, обясни Кръстев.

Министърът подчерта, че няма кредитор, който да обяви във фалит дружество, освен ако то не е във фаза, в която е невъзможно вече да съществува.

„Ако обяви дружеството във фалит, нито един от кредиторите няма да бъде обезпечен напълно“, коментира транспортният министър.

Относно приватизацията на „БДЖ - Товарни превози“ Кръстев каза, че няма информация румънският кандидат-купувач да се е отказал от закупуване на компанията.

„Напротив, даже е потвърден интересът на румънския кандидат по мнение на Агенцията по приватизация“, увери Кристиан Кръстев.

Според Кръстев има няколко варианта БДЖ да изплува финансово.

Единият от тях, съгласуван с ЕК, е за продажбата на „Товарни превози“, самоучастие в преструктурирането на железниците и рефинансиране на дълга.

Друг възможен изход от финансовата безизходица е свързан със Световната банка.

„Знам, че предстоят още много действия, за да можем да предоставим държавна помощ на железниците“, добави министърът.

Кристиан Кръстев обяви, че в момента не е готов да обяви евентуалните смени в ръководството на БДЖ.

„Ще ги обявя, когато съм напълно наясно с мерките, които трябва да се предприемат. Каквото и да е действие спрямо железниците е наблюдавано от цялото общество, това е много отговорно като цяло. Всяка една стъпка трябва да бъде много добре премислена, защото вече няма място, няма време, няма доверие на хората“, коментира той.

Министърът заяви също, че би предоставил доказателства на прокуратурата относно ръководството на БДЖ, ако ги получи, и допълни, че „няма време за водене на политика, а да се предприемат ясни и точни стъпки за оздравяването на железницата“.

#БДЖ #Кристиан Кръстев #фалит #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници