Мирослав Найденов с обвинение от прокуратурата

Мирослав Найденов с обвинение от прокуратурата
Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов е обвинен от прокуратурата за подкуп. Снимка: "Фокус"
A A+ A++ A

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, който се смята за един от приближените на Бойко Борисов, е обвинен от прокуратурата за това, че през 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 000 лв на Светослав Симеонов - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

След подкупа Симеонов e трябвало да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

На 2 ноември 2010 г. в София Найденов принуждава Светослав Симеонов да подпише сигнал до Инспектората на Върховна касационна прокуратура за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" – Калина Илиева, както и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП. През март 2010 г., в качеството си на министър, Найденов е съдействал за това определена фирма да спечели обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие".

Прокуратурата наложи на Найденов мярка за неотклонение 10 000 лева.

Бившият министър отговори на обвинението, като подчерта, че делото е „отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент". Той коментира, че не е пожелал да се възползва от призовката за разпит в качеството му на обвиняем.

„Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен", заявява в съобщение до медиите Найденов.

БСП съобщиха, че има достатъчно данни за обвинение срещу Найденов. „Политическият натиск, който оказва БСП през последните две седмици на прокуратурата показа, че са прибрали тази измамница в своите редици. Това доказа, че БСП е готова на всичко, за да се върне на власт, включително и да си служи с класифицирана информация по дела, до които достъп трябва да имат само компетентните органи, включително и да използва прокуратурата за предизборни цели", твърди Мирослав Найденов.

Междувременно от ГЕРБ изпратиха до медиите декларация по случая с Найденов, в която се твърди, че партията не разпъва политически чадър над никого.

Бившият министър заяви, че е уведомил Бойко Борисов за отказа си да участва от името на ГЕРБ в предсрочните парламентарни избори на 12 май. Борисов е приел решението му.

#Мирослав Найденов #Калина Илиева #Бойко Борисов #Светослав Симеонов #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници