Райков: България минава по достоен начин през кризата

Райков: България минава по достоен начин през кризата
Марин Райков разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой в Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България по демократичен и достоен начин минава през тази политическа, парламентарна и социална криза. За да не се задълбочава икономическата криза, ние имаме нужда от подкрепа, заяви премиерът Марин Райков на срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, съобщиха от правителствената пресслужба.

На първото си посещение в Брюксел като министър-председател в служебното правителство и министър на външните работи Марин Райков разговаря с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и ги запозна с политическата обстановка в България.

На срещата с ван Ромпой беше поставен и въпросът за младежката безработица. Инициативата на ЕС за младежка безработица разпределя между 8 държави 16 млрд. евро, 12 млрд. от които - в Италия.

Премиерът Марин Райков акцентира върху нуждата от вниманието на ЕС към проблема с безработицата сред младите в България и призова към провеждането на преговори за включването на страната като бенефициент по програмата на ЕС. По време на разговорите с председателя на Европейския съвет бяха обсъдени и сроковете на плащане по европейските програми и фондове към България.

"Ние мислим, че може да се търси решение, така че плащанията да се случват в по-кратки срокове", заяви българският премиер.

Енергийните въпроси са основна тема на срещите на вицепремиера Екатерина Захариева и министър Асен Василев в рамките на посещението на българската правителствена делегация в Брюксел.

При разговора си с Андерс Фог Расмусен премиерът представи целите и задачите на служебното правителство и подчерта приемствеността във външната политика на България в европейския и евроатлантически контекст.

"Независимо от политическите промени в страната, потвърждавам последователността и приемствеността във външната политика на България", заяви Райков.

#Марин Райков #Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #НАТО #Андерс Фог Расмусен #България #Екатерина Захариева #Асен Василев #Андерс Фог Расмусен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници