Кипърската фондова борса отвори след половин месец прекъсване

Кипърската фондова борса отвори след половин месец прекъсване
Водещият индекс на кипърската фондова борса днес се търгува с 2,4% по-ниска стойност. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кипърската фондова борса отвори във вторник за първи път от 15 март след решението на Централната банка в Никозия да затвори финансовите институции, за да предотврати изтичането на капитали, съобщи „Маркет Уоч“.

Водещият индекс на борсата се търгува с 2,4% по-ниска стойност.

Акциите на Cyprus Popular Bank и Bank of Cyprus, която в понеделник обяви, че се изтегля от Румъния, остават замразени до 15 април.

Централната банка и министерството на финансите на Кипър договориха с Тройката международни кредитори възможност за размразяването в рамките още на днешния ден на 10% от активите на големите вложители в Bank of Cyprus.

Това съобщи пред журналисти директорът на отдел „Вътрешен одит“ в Централната банка Янгос Димитриу, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус“.

По думите му преговорите с представителите на кредиторите, като участие са взели управителят на Централната банка Паникос Димитриадис и финансовият министър Михалис Сарис, са приключили късно след полунощ.

Кипърската страна е настоявала за размразяването на 40% от размера на влоговете, но Тройката категорично го е отхвърлила.

Международните кредитори обаче смекчиха условията на спасителния заем за Кипър, като дадоха на островната държава още една година, за да постигне бюджетните ограничения.

#Кипър #фондова борса #Cyprus Popular Bank #Bank of Cyprus

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници