Рекорден брой кандидати за шеф на Световната търговска организация

Рекорден брой кандидати за шеф на Световната търговска организация
В Световната търговска организация членуват 158 страни, които реализират над 97% от международната търговия в света.
A A+ A++ A

Рекорден брой кандидати се борят за поста генерален директор на Световната търговска организация (СТО), предаде АФП.

Във вторник в Женева, където е седалището на организацията, започна първия етап от преговорите, които ще продължат до 9 април.

Досега начело на организацията стоеше Паскал Лами, представител на Франция. Вторият му мандат приключва в края на август.

За отговорния пост са издигнати девет кандидатури, което е рекорден брой. Сред тях има три жени, което се случва за пръв път.

Новият генерален директор трябва да встъпи в длъжност на 1 септември.

Борбата ще бъде изключително оспорвана, защото редом с представителите на най-развитите икономики ще застанат претендентите идващи от нововъзникващи пазарни икономики.

В Световната търговска организация членуват 158 страни, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и 30 наблюдатели, повечето от които се опитват да станат пълноправни членове.  Организацията се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка за договарянето на търговски споразумения и за разрешаването на спорове.

Изборът на кандидат се контролира от така наречената  "Тройка", съставена от трима председатели на институции на СТО -  Шахид Башир от Пакистан, канадецът Джонатан Фрайд и шведът Йоаким Рейтер.

Всички кандидати са екперти по търговско право и международни отношения. Фаворитите са Роберту Азеведу от Бразилия, за когото лобират повечето дипломати. Индонезийката Мари Пангесту също е силна кандидатура, защото Индонезия ще бъде домакин на следващата министерска среща на СТО през декември.

Другите седмина кандидати са Ерминио Бланко Мендоса от Мексико, Анабел Гонсалес от Коста Рика, Тхе Хо Пак от Южна Корея, Тим Гросър от Нова Зеландия, Ахмад Хиндауи от Йордания, Алан Киерематен от Гана и Амина Мохамед от Кения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници