Турция: Влизането ни в ЕС ще успокои конфликта между Европа и исляма

Турция: Влизането ни в ЕС ще успокои конфликта между Европа и исляма
Според Егемен Багъш някои европейци имат отрицателно отношение към евентуалното приемане на Турция в ЕС заради преобладащата религия в страната – исляма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приемането на Турция в Европейския съюз би помогнало за смекчаването на конфликта между европейската цивилизация и исляма, като това може дори да стане база за създаване на общ съюз, заяви турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш, съобщава бТВ.

Според него някои европейци имат отрицателно отношение към евентуалното приемане на Турция в ЕС заради преобладащата религия в страната – исляма.

„Ислямът днес вече е европейска реалност“, отбеляза министър Багъш.

Той посочи, че „мюсюлманите във Франция са 11% от населението, в Германия - 9% и че изстъпленията на мюсюлмански екстремисти в Лондон и в парижките предградия са били извършени от хора, родили се и израснали в тези страни, но изповядващи грешни идеи“.

Приемането в ЕС на Турция, където доминира исляма, но действат принципите на пазарната икономика, демокрацията и върховентвото на закона, „би станало противоотрова на болезнените идеи, от които са отровени умовете на някои мюсюлмани в Европа“, смята Багъш.

Той е част турска делегация начело с президента Абдула Гюл, която е на двудневно посещение в Литва.

#Турция #ЕС #ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници