„Феновима“ кани „Росатом“ на директни преговори

„Феновима“ кани „Росатом“ на директни преговори
A A+ A++ A

Бордът на директорите на Fennovoima – третия по големина ядрен оператор във Финландия, реши да покани „Росатом“ на директни преговори за изграждане на ядрена централа. Директните преговори ще започнат веднага, съобщиха от руската компания.

Fennovoima проявява интерес към 1200 MW реактор AES-2006. Ако бъдат избрани, реакторът ще трябва да се обнови, за да отговори на всичките нови изисквания за ядрена безопасност на Финландия.

Към момента „Росатом“ е получил поръчки за изграждане на 19 подобни реактора извън Русия. В допълнение, компанията изгражда нови 8 реактора в Русия.

Fennovoima е проучвала възможности за доставка на подобни реактори 1000–1300 MW също и от френската Areva, Areva/Mitsubishi и Toshiba. Проучването е приключило в края на март т.г.

Fennovoima ще избере окончателно победителя за строеж на новата ядрена централа през 2013. Конкурентите на „Росатом“ за изграждане на централата Hanhikivi 1 са ядреният реактор от 1600 MW на Toshiba EU-ABWR. Директните преговори с японците приключиха през февруари.

#Росатом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници