Местан: Нужно е правителство на широкото съгласие

Местан: Нужно е правителство на широкото съгласие
Местан бе категоричен, че на тези избори ще се развенчаят няколко мита, сред които тези, че ДПС е лидерска и етническа партия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следващото правителство трябва да е правителство на широкото политическо и гражданско съгласие. Това заяви пред БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Стандарт“.  По думите му след 12 май ще стане ясно, че избирателят не иска еднопартийно управление. Дори Бойко Борисов не иска еднопартийно управление. Той знае в какво положение остави държавата и че такъв вид управление няма да е успешно, категоричен е Местан.

Смисълът от коалиционната форма на власт е взаимният контрол. Основното предизвикателство сега е да се реабилитира усещането за държавност. Това минава през възстановяване на доверието в представителната демокрация, което ще стане, ако намерим формулата, която да гарантира демократично и успешно управление, поясни лидерът на ДПС.

Гражданско съгласие ще има, само ако новото правителство е отворено за граждански контрол - не само да го понася, но и да го търси. Следващото правителство трябва да е правителство на интегрираното гражданско общество, коментира лидерът на ДПС.

Според Местан има огромен смисъл от тези избори. Най-важно за тях ще е да сме научили урока си от последните четири години - един откровено сгрешен модел на властта. Това беше еднопартийно управление, което неизбежно прояви авторитарни модели, аз-форма на властта в криза е категорично непригодна, посочи той.  По повод реалната възможност след парламентарния вот да не се стигне до съставяне на кабинет, а до ново гласуване, Местан заяви, че „нямаме нужда от чести парламентарни и правителствени кризи, а ясно да се дефинират приоритетите и да се намери формулата за демократично и стабилно управление“.

Той бе категоричен,  че на тези избори ще се развенчаят няколко мита, сред които тези, че  ДПС е лидерска и етническа партия.

#ДПС #Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници