Тировете над 12 тона ще плащат тол такса от 2016 г.

Тировете над 12 тона ще плащат тол такса от 2016 г.
Вече има интерес за пътя Русе–Свиленград–Русе, за автомагистрала „Черно море“ и за скоростен път „Рила“, каза Екатерина Захариева. Снимка:„24 часа“
A A+ A++ A

Тировете над 12 тона ще плащат тол такса от 2016 г., заяви на конференция служебният регионален министър Екатерина Захариева, цитирана от „България он еър“.

В момента подготовката за въвеждането на системата леко се бави, тъй като се обжалва конкурсът за избор на консултант. Най-късно до началото на 2014, според плановете на регионалното министерство, трябва да е избрана фирмата. Системата ще важи за магистралите, първокласните и скоростните пътища.

За леките коли остават винетките, които ще бъдат сменени с електронни и няма да се лепят по стъклата, разясни ресорният министър. Същевременно отрече да е обсъждан вариант за отпадане на стикерите след 2016.

Експертите в министерството предстои да вземат решение дали камионите с по-малък тонаж ще плащат новата такса. В следващия програмен период (2014-2020) парите няма да са достатъчни за всички разработени стратегически инфраструктурни проекти и ще се търси публично-частно партньорство.

Вече има интерес за пътя Русе–Свиленград–Русе, за автомагистрала „Черно море“ и за скоростен път „Рила“. Съвсем скоро започват прединвестиционни проучвания за тези пътища, уточни Захариева.

#Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници