М. Константинов: Гетото избира, ако не гласувате

М. Константинов: Гетото избира, ако не гласувате
За влизането на една партия в парламента са необходими 160 000 гласа, изчисли проф. Михаил Константинов. Снимка: „24 часа“.
A A+ A++ A

„Тези, които не гласуват, дават възможност на гетото да избере“. Това заяви подалият оставка от „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов в интервю за Би Ти Ви.

„Негласувалите, гласувалите за малки партии, писалите глупости по бюлетините, по-добре да си стоят вкъщи“, заяви той и призова „Гласувайте“. Константинов посочи, че освен купени гласове има и купени комисии, които могат да повлияят на резултатите от вота. Той бе категоричен, че само подадените гласове имат значение, и то за политическите субекти, получили над 4%, защото останалите „не играят“.

От думите му стана ясно, че за влизането на една партия в парламента са необходими 160 000 гласа. По повод исканията на БСП за разсекретяване на кода на ЦИК Константинов беше категоричен, че това не трябва да се прави, защото всеки ще може да го разшифрова и след това да го модифицира. Професор Константинов направи и своеобразен урок по политическа алгебра, обяснявайки нагледно как точно действа кодът и как се изчисляват мандатите на партиите.

Той пресметна, че при влизането на пет партии в парламента и по около 25% гласували за водещите две политически сили (ГЕРБ и БСП) те ще имат по 75 депутатски мандата.

Константинов коментира бурно поредния скандал сред сините, свързан с информацията, че ДСБ са поискали от „Синьо единство“ един милион лева, за да се коалират с тях. „Синьо единство“ са млада партия, те нямат такава субсидия. Как ще иска (Костов - бел. ред.) един милион лева? Това е абсурд“, категоричен бе бившият директор на „Информационно обслужване“.

Припомняме, отношенията между Константинов и ДСБ се обтегнаха, след като тъмносините обявиха, че имат сериозни резерви към него като ръководител на фирмата, която извършва преброяването на вота, а дни след това той подаде оставка. На коментар на водещите, че може би парите са били поискани с цел поделяне на разходите по предизборната кампания на планираната коалиция вдясно, той предположи, че явно идеята на лидера на ДСБ е била 100 човека да му предоставят по 10 000  лева, но отново подчерта, че това е абсурдно и зададе въпроса как този милион ще бъде оформен законно.

По думите му подобни практики взривяват доверието на хората в изборния процес.

#проф. Михаил Константинов #ДСБ #Избори 2013 #"Синьо единство"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници