Местан: Кандидат-депутати от ДПС са привиквани в МВР

Местан: Кандидат-депутати от ДПС са привиквани в МВР
„Ще се противопоставим остро на опитите да се вмени вина по политически и по етнически признак“, каза Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Пловдив избирателно наши съветници в местния парламент, които освен това са включени в листата на ДПС като кандидати за народни представители, вчера са привикани в полицията, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

Кандидатите за народни представители от листите на ДПС са карани да подпишат предупредителни протоколи по член 56 от Закона за МВР. Според въпросния текст от закона „полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред“.

„На въпрос разполагат ли в полицията с каквито и да е данни, за да обосноват предположението си, привиканите наши общински съветници не са получили отговор. На тях е казано, че акцията е рутинна и е разпоредена от началниците им. Потърсих министъра на вътрешните работи Петя Първанова, но не можах да установя връзка с нея“, обясни Местан.

Привикан е общинският съветник и втори в листата на ДПС Бранимир Иванов. Привикан е Антон Карагьозов, също кандидат за народен представител. Споменали са, че и Еньо Петров и други активисти на ДПС, всички от квартал Столипиново, също ще бъдат привикани, каза още председателят на ДПС.

„Това, което научаваме за действията на полицията в Пловдив, ни притеснява, ние ще отправим сигнал за действията на полицията и до мисията наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ. Тези действия създават основателни съмнения за дискриминационен мотив. Настояваме министър Първанова да отговори незабавно на въпросите, които нямах възможност да й задам лично“, заяви Местан.

От ДПС искат да знаят кой е разпоредил акцията на МВР, защо тя е избирателна и защо засяга общински съветници и кандидати за депутати от листата на ДПС. „Още преди да е започнала предизборната кампания заявявам от името на ДПС, че ще искаме полицията да стои далеч от изборите. От полицията се очаква да осигурява реда, а не да провежда политически акции под прикритието на рутинни полицейски акции.

Основанията някой да бъде повикан, за да подпише предупредителен протокол по този член от Закона за МВР, е наличието за основателни съмнения и данни. Такива съмнения и данни има за кмета на Пловдив Иван Тотев, тъй като има видеозапис за това как през октомври 2011 година той нарушава закона“, коментира още Местан.

„Ще се противопоставим остро на опитите да се вмени вина по политически и по етнически признак“, заяви категорично той.

#Лютви Местан #ДПС #МВР #Първанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници