IDC: Доставките на компютри с най-голям спад от 1994 г. насам

IDC: Доставките на компютри с най-голям спад от 1994 г. насам
A A+ A++ A

Според нови данни от IDC за пазара на компютри през първите три месеца на годината доставките на такива устройства са намалели на годишна база с 13,9% до 76,3 милиона броя, което е най-големият спад, откакто агенцията следи за доставените обеми от 1994 година насам. Спадът е по-голям от прогнозирания от 7,7% и като цяло е четвъртото поред тримесечие с негативен резултат. IDC посочват, че продажбите на нетбуци продължават да намаляват, а в същото време потребителите харчат повече за смартфони и таблети.

Компютърната индустрия обръща поглед към ултрабук лаптопи и системи със сензорни възможности, но се сблъсква с проблеми като висока цена, недостиг на компоненти и хладен прием на Windows 8. Сред производителите в челната петица единствено Lenovo са успели да запазят доставките си непроменени на годишна база, докато останалите регистрират спад. Китайската компания почти е стопила преднината с първенеца HP и с 15,3% пазарен дял е само с 0,4% зад него.

Според данни на друга агенция - Gartner, спадът в доставките е с 11,2% до 79,2 милиона броя. Според компанията той е най-големият спад от 2009 година насам, а първото място е споделено между HP и Lenovo с Dell на трето място. Интересно е, че в Щатите ръст на доставките за тримесечието са отчели само Apple и Lenovo.

http://www.zdnet.com/idc-global-pc-shipments-plunge-in-worst-drop-in-a-generation-7000013839/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници