Италианската левица предлага Романо Проди за президент

Италианската левица предлага Романо Проди за президент
Проди беше единственият лидер на левицата, победил два пъти Силвио Берлускони на парламентарни избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият италиански премиер Романо Проди беше предложен за нов кандидат за президентския пост от Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани. Това предизвика негативни реакции от десницата на Силвио Берлускони, предаде агенция „Фокус“.

Предложението на Пиер Луиджи Берсани да издигне Романо Проди за кандидат за „Куиринале“, президентския дворец, беше прието тази сутрин единодушно от големите избиратели на Демократическата партия, съобщи самата партия на страницата си в интернет. Берсани се стремеше да постигне споразумение с десницата на Силвио Берлускони за избирането на бившия синдикалист Франко Марини, но той събра само 521 гласа на големите избиратели на първия тур в четвъртък сутринта при необходими 672 гласа или две трети от 1007 делегати.

Заради неуспеха на кандидатурата на Марини, довела до разделяне на партията му, лидерът на левицата промени позицията си, като предложи кандидатурата на Проди. Това предизвика гнева на десницата, тъй като Проди беше единственият лидер на левицата, победил два пъти Силвио Берлускони на парламентарни избори.

Бившият италиански премиер счита, че евентуалният избор на Проди на президентския пост представлява допълнителен риск за него, след като вече е принуден да се справя с многобройни проблеми с италианското правосъдие.

#Италия #Романо Проди #Силвио Берлускони #избори за президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници