Васил Къдринов: 4%-овата бариера е противоконституционна

Васил Къдринов: 4%-овата бариера е противоконституционна
Къдринов подчерта, че в останалите страни, в по-голямата част от демокрациите, няма 4-процентова бариера. Снимка: БНР
A A+ A++ A

От Гражданския клуб за демокрация твърдят, че 4-процентовата бариера за изборите е противоконституционна. Това заяви Васил Къдринов от Център „Хана Аренд“ пред БНР.

„Това не е някакъв математически проблем, това е политически проблем с 4-процентовата бариера, тъй като малките партии на практика са изолирани, те не могат да влязат в политическия живот и по този начин демокрацията ерозира, тя изпадна в криза и получаваме олигархично управление“, уточни експертът.

Къдринов подчерта, че в останалите страни, в по-голямата част от демокрациите, няма 4-процентова бариера.

„В нашата Конституция, в член 10, изборите, националните и местните референдуми се провеждат въз основа на общо равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Конституцията е съвсем категорична – че избирателното право е равно. Когато един глас се подаде за малка партия, но тя е санкционирана поради 4-процентовата бариера, въпреки че за нея са подадени десетки хиляди гласове и тя не може да има даже 1 депутат в парламента – това е политическо санкциониране, което произтича от Изборния закон, а противоречи на Конституцията. Искаме Конституцията да бъде спазвана“, каза още Къдринов.

Той е сигурен, че ако това не се случи, ще продължаваме да гледаме как само няколко партии, свързани с икономическата олигархия в страната, се въртят във властта, което води демокрацията до криза.

#Васил Къдринов #център #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници